CMK 288 maddesi nedir?
5271 sayılı CMK’nın “İtiraz sebepleri” başlıklı 288. maddesine göre; ”(1) İtiraz, ancak hükmün hukuka aykırılığı sebebiyle yapılabilir. (2) Kanuni bir hükmün uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırıdır.
Esastan reddiyle hükmün onanması ne demek?
Yargıtay’ın esas hakkındaki ret kararı, Temyiz Mahkemesi’nin kararının hukuka uygun bulunduğu anlamına gelir. Yargıtay’ın bu formdaki kararına “onay kararı” da denir. Yargıtay, temyiz incelemesi sonucunda kararı onaylarsa, Temyiz Mahkemesi’nin kararı kesinleşir.
Hukuka kesin aykırılık hali ne demek?
Hukuki bir normun uygulanmaması veya yanlış uygulanması nedeniyle maddi sorunun yanlış tespit edildiği hallerde, dosyada yer alan tüm deliller esas alınarak maddi sorunun incelenmesi yapılmadan tespitin hukuka uygun olup olmadığının belirlenmesi mümkün değildir.
CMK 280 maddesi nedir?
İstinaf incelemesinin bölge adliye mahkemesinde duruşmalı olarak yapılması CMK’nın 280/1-g maddesi uyarınca: “Diğer hallerde, gerekli tedbirler alındıktan sonra davanın yeniden görülmesine ve duruşmaya hazırlık işlemlerinin yapılmasına karar verilir.”
TCK 288 cezası nedir?
MADDE 288. – (1) Bir olay hakkında açılan soruşturma veya kovuşturma kesin bir hükümle sonuçlanıncaya kadar, savcıyı, hâkimi, mahkemeyi, bilirkişiyi veya tanığı etkilemek amacıyla sözlü veya yazılı olarak alenen beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
288 madde nedir?
TCK Madde 288 Gerekçe: Madde, kesin hüküm verilmeden önce tanık anlatımlarını veya bilirkişi görüşlerini, hüküm ve kararları etkilemek amacıyla baskıcı ve kötü niyetli yayınların yapılmasını ve yayımlanmasını cezalandırmaktadır.
İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?
Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.
İstinaf esastan red verirse ne olur?
İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.
5 yıl altı cezalar Yargıtay’a gider mi?
İstinaf mahkemelerinde verilen beş yılın altındaki hapis cezalarına karşı da Yargıtay’a başvuru yolu açıldı.
Mahkeme delil olmadan ceza verebilir mi?
Ceza yargılamasında delil kavramı ve delil sorunu Maddi gerçeğin arandığı bir ceza yargılaması delil olmadan başlamaz; başka deliller olmadan da devam edemez.
Hukuk aykırılığı kaldıran durumlar nelerdir?
Bunlar sırasıyla; kanunun ve amirin emrinin sağlanması (TCK m. 24), meşru müdafaa ve olağanüstü hal (TCK m. 25), ilgilinin hakkı ve rızasının kullanılması (TCK m. 26), sınırın aşılması (TCK m. 26) şeklindedir.
Hukuka aykırı deliller nelerdir?
Hukuka ve ceza muhakemeleri hukuku normlarına aykırı olarak elde edilen her türlü delil, ceza muhakemesinde hukuka aykırı delil olarak kabul edilir. Hukuka aykırı delil, bir uyuşmazlığı çözmek için delil olarak kullanılamaz. Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeği gün yüzüne çıkarmaktır.
Beraat edilen dosya tekrar açılır mı?
Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.
İstinafa giden dosya ne olur?
Temyiz edilen dosyaya ne olur? Taraflar temyiz başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, bölge mahkemesinin ilgili dairesi tarafından esas ve usul yönünden incelenir. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilirse karar onaylanır.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Temyiz sürecindeki yasal inceleme, daha yüksek bir mahkeme olan Yüksek Mahkeme tarafından yapılır. Temyiz incelemesi sonucunda Temyiz Mahkemesi’nin nihai kararı, belirli yasal koşullar altında, temyiz incelemesi için Yüksek Mahkeme’ye temyiz edilebilir.
Sanığın yokluğunda mahkumiyet kararı verilebilir mi?
Sanığın sorgulanması, her şeyden önce Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan savunma hakkının korunması için gerekli ve zorunludur. Sanık sorgulansa bile, adil/dürüst yargılanma hakkı uyarınca sanığın yokluğunda mahkûmiyet kararı verilemez.
Şüphelinin ifadesi alınmazsa ne olur?
Öncelikle şüpheli/sanık davetle çağrılır (CMK m. 145). Bu davette, ifade verme yeri ve zamanı, gelmezse zorla getirileceği belirtilir. Ancak kişi bu daveti kabul etmezse zorla getirilmesine karar verilir (CMK m. 146-98). Uygulamada, ifade verme davetinin gönderilmesi nadirdir.
Mahkemeyi yanıltma suçunun cezası nedir?
Sahte beyanda bulunmak, TCK’nın 206. maddesinde belirtilen suçu doğurur. Polise sahte beyanda bulunmanın cezası, resmi beyan tutanağını hazırlamaya yetkili bir memur ise, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezasıdır. Mahkeme, verilecek para cezasına karar verir.
CMK 289 maddesi nedir?
CMK’nın 289. maddesinde; “İstinaf dilekçesinde veya istinaf dilekçesinde belirtilmese bile aşağıdaki hallerde açıkça hukuka aykırılık vardır: a) Mahkeme kanuna uygun olarak oluşturulmamışsa.” b) Hâkimlik görevini yapması kanunen yasaklanmış olan bir hâkimin hükmüne katılması.