Ordu Aybastı ismi nereden gelir?
Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan geldiği düşünülmektedir.
Ordu hangi Türk boyu?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleşim bölgesidir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman ve Niyabet-i Satılmış (Aybasti) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca kurulmuştur.
Ordu Fatsa hangi Türk boyu?
Danışmet Gazi’nin beylerinden Sevli Bey, Ladik bölgesinden saldırarak kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun bölgelerini ele geçirerek Trabzon’a kadar ilerleyebildi. Bu olaylardan sonra yerleşen aşiretler sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu aşiretlerin en önemlisi ÇEPNI’dir.
Aybastı’nın anlamı nedir?
Bunlardan en önemlisi, karanlık bir gecede bölgemizi fethettikleri sırada, ayın bulutların arkasından aniden belirmesiyle işleri kolaylaşan fatihlerin Aybastı diye konuşmaya başlamaları nedeniyle bölgeye bu isim verilmiştir.
Ordu Aybastı hangi boydan?
Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu topraklarına ilk girdiği nokta Aybastı-Perşembe Yaylası’dır. 1105 yazında, Danişmendoğlu Beyi Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik bir ordu ile 70.000 kişiden oluşan Trabzon devletinin büyük kuvveti arasında burada şiddetli bir savaş yaşandı.
Ordu hangi kökenli?
Ordu İli, M.Ö. 400’lü yıllardan önce, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta, halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede “Kotyora” (Kut Yöresi) adıyla kurulmuştur. Kotyora, Kut Yöresi anlamına gelmektedir.
Ordu halkı çepni mi?
Anadolu’nun hemen hemen bütün bölgelerinde olduğu gibi bölgemizdeki Türkler de göçebe, aşiret ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardır. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleşim bölgesidir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir.
Çepniler laz mıdır?
“Oy Asiye” halk şarkısı genel olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında bir Çepni-Türkmen halk şarkısıdır. Giresun’un Görele ilçesine ait bu halk şarkısı 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı “Kurtlar Vadisi” adlı televizyon dizisiyle tekrar ilgi odağı haline gelmiştir.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgedeki yüksek rakımlı köylerde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal hareketine mensup Alevilerdir.
Orduda Rum var mı?
Coğrafi konum: Ordu, Karadeniz kıyısında, tarihi boyunca Rum, Gürcü ve Çerkez halklarının yaşadığı bir bölgede yer almaktadır.
Ordu Ünye hangi Türk boyu?
Ünye ve çevresinde yazılı tarihte adı geçen ilk topluluk Kaşkalardır. M.Ö. 2000’den itibaren tarih sahnesine çıkan Kaşka halkı, bugünkü Sinop ile Perşembe arasındaki bölgeye yerleşmiştir. Kaşka halkı hem göçebe hem de yerleşik bir yaşam tarzı sürdürmüştür.
ÇEPNİ boyu Alevi mi?
Çepniler aslen Alevi-Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmişlerdir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Aybastı eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1945 yılında Gölköy ilçesine bağlı bir belediye olarak kurulmuştur. 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Kanunla ilçemizin ilçe olmasına karar verilmiştir.
Aybastı neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, pancar dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Aybastı nerenin?
Karadeniz’e paralel uzanan Canik Dağları’nın kuzey yamaçlarında, Bolaman Çayı’nın (yörede Ağuderya olarak bilinir) sol kolu üzerinde yer alan Aybastı, Karadeniz’e 50 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 730 metre yükseklikte cennet bir kenttir.
Aybastı neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, şalgam dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Ordu Gölköy hangi Türk boyundandır?
Hacı Emir Oğulları Beyliği: Bu beylik, Mesudiye ilçesinde yaşayan Türkmenlerin Çepni aşiretine mensup Bayram Bey tarafından kurulmuştur.
Ordu Altınordu ismi nereden gelir?
Batu Han, Asya’da Balkalar ve Aral Denizleri arasındaki bölgeyi, Seyhan Nehri’nin güneyindeki bölgeyi ve buradan batıdaki bölgeyi yönetti. Bu yere Gök Orda deniyordu. Orda Han, doğusundaki bölgeyi fethetti ve orada yönettiği bölgeye Ak Orda deniyordu. Batu Han’ın (1237–1256) bölgesi Gök Orda ve daha sonra Altınordu olarak adlandırıldı.
Ordu Aybastı’nın nüfusu kaç?
Aybastı Nüfusu – Ordu Aybastı’nın 2022 yılı nüfusu 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10.381’i kadındır.